Naše knihkupectví pod Vyšehradem je od 29. 4. do 3. 5. uzavřeno! Vaše objednávky budou k vyzvednutí a k odeslání zase od 6. 5. 2024. Děkujeme za pochopení.

5 důvodů, proč si přečíst Visa transit II

Je konec července 1986 a my se nalézáme na hranici mezi „socialistickým táborem“ a Orientem. Nicolas de Crécy a jeho bratranec Guy už ve svém stařičkém Citroënu Visa projeli celou Itálií, Jugoslávií a Bulharskem a pokračují v dobrodružné jízdě v Turecku. Čas jim ubíhá s krajinou kolem silnic i s hudbou slov a oni objevují Istanbul, pozoruhodnou bránu mezi dvěma světy. V téhle odyseji bez určitého cíle, která má autora jen dovést co nejdál, se vrací i na jiné své cesty, především do Běloruska, vyvolává odkudsi vzpomínky na dětství, ale povolává na scénu i Kafku, Michauxe nebo Turnera… Máme pro vás důvody, proč si tento komiks, který přeložil Richard Podaný, přečíst.

  1. Umělecký zážitek

Kniha Visa transit II vychází jako pokračování úspěšného komiksu Visa transit I. Oba tyto díly napsal a ilustroval francouzský umělec Nicolas de Crécy, který je držitelem několika prestižních ocenění. Není tak divu, že Visa transit je nádherným kouskem literatury a umění v jednom. Nicolas de Crécy vytváří úžasnou, poetickou a podivuhodnou atmosféru světa, která je pro něj příznačná.

  1. Odkazy na literaturu a umění

Série knih Visa transit je známá pro své časté odkazy na francouzskou, ale i světovou literaturu a umění. Knihu rámuje poetičnost francouzských básníků a svět barev Williama Turnera, jak sám popisuje protagonista: „Vážně, všechny podrobnosti z města se smazaly a nahradily je akvarely Williama Turnera, které jsem navíc viděl až po té cestě.“ Básníci jsou do příběhu zasazeni velkou hromadou knih vzadu v autě. Zároveň je jednou z „hlavních postav“ i belgický psychedelický básník Henri Michaux, který se protagonistovi zjevuje v mysli a ve snech. V tomto díle nechybí ani menší odkaz na českou literaturu, tu ale budete muset najít v knize sami!

  1. Humor

Visa transit II je nejen naučnou publikací o světě a literatuře, skrývá se v ní i hodně humoru. Autor prokládá vypravování o cestě do Asie úsměvnými momenty, nad kterými se člověk pozastaví. Celá dynamika našeho cestovatelského dua je skvělým odreagováním od vnějšího světa.

  1. Cestopis a komiks v jednom

Již z prvního dílu je jasné, že hlavním příběhem knih je putování z Francie do Asie. V tomto dílu začíná (a zároveň pokračuje) cesta našich hrdinů v Bulharsku a pokračuje až do Turecka. Zároveň dostáváme možnost skrze protagonistovy vzpomínky nahlédnout do Běloruska, kam se hlavní postava dostane na pozvání jako umělec. I když se Visa transit nedá úplně považovat za cestopisný komiks, cesty jsou v ní i tak důležité jako výjimečné.

  1. Čtení něčeho nového

Na závěr je nutné zmínit, že četba jako taková je vždy obohacujícím zážitkem, který v člověku hodně nechá. Visa transit II je tou knihou, která člověku předá příběh tak, jako kdyby ho on sám prožil.

Napsala Dominika Tesařová.