Naše knihkupectví pod Vyšehradem je od 29. 4. do 3. 5. uzavřeno! Vaše objednávky budou k vyzvednutí a k odeslání zase od 6. 5. 2024. Děkujeme za pochopení.

14 knih z Meandru s lesní tematikou

Letošním tématem Designbloku 2022 je les – jako mytická krajina, místo odpočinku a zdroj inspirace. Nakladatelství Meander se letos účastní poprvé designového festivalu, a proto od středy 5. do neděle 9. 10. můžete vkročit do výstavního prostoru, který je tvořen lesem Habřincem, kde má noru jezevec Chrujda. Les je však i místem setkání a domova, proto v tom našem můžete narazit třeba na jezinku Ostružinu z titulu Vúdúlínek, na králíčka Chlupáčka z Jak na Bučisku o medvěda přišli anebo na Bábu Bedlu ze stejnojmenného titulu.

A zde je 14 tipů na knihy, které nejen svou tematikou představují les:

Bába Bedla

Markéta Pilátová nám představuje příběh magické ženy, která je napůl člověkem a napůl houbou a která nás zároveň provází příběhem, jenž je zasazen do konce 2. světové války. Autorka nastiňuje příběh citlivě, je psán srozumitelně a dokonale se doplňuje s báječnými ilustracemi od Martiny Trchové.

Jak na Bučisku o medvěda přišli

Do mírumilovného lesa Bučiska jednoho dne vtrhne zlý medvěd Dimir a nastolená rovnováha lesa se bortí. Maminky s mláďaty utíkají a tátové se snaží chránit své nory. Ivana Pecháčková spolu s ukrajinskou výtvarnicí Alyonou Potyomkinou vykreslují současné politické rozpoložení světa a snaží se pomoci dětem a rodičům s prožíváním situace.

Jělěňovití

Noříme se do temnot lesa, tmavomodré stránky nás lákají jít stále dál. Petr Nikl ve své knize Jělěňovití na formátech hlubokotiskové techniky mezzotinty představuje, jak píšou jeleni. Nikl stvořil pozoruhodný atlas bytostí, který si vysloužil cenu Nejkrásnější knihy roku v rámci Czech Grand Design.

Jezevec Chrujda krotí kůrovce

Ekologicky motivovaný příběh nám přináší devátý počin jezevce Chrujdy. Znova vstupujeme do lesa Habřince, kde tentokrát číhá nebezpečí zaseté tchořem Smradolfem, který do lesa přinesl brouky kůrovce. Petr Stančík a ilustrátorka Lucie Dvořáková přináší četbu pro děti, která nadchne.

Jezevec Chrujda prochází divočinou

Starší kniha Petra Stančíka a ilustrovaná Lucií Dvořákovou nás pro změnu zavede až na tropický ostrov s pomocí zvířatkompasu půjčeného od sůvičky Stáni. Po celou cestu příběhem nás doprovází humor, ponaučení a dobrodružství, které jsou pro sérii Jezevec Chrujda tak typické.

Květolelo a Keřolelo

Květolelem se vydáváme na cestu do říše rostlin a s Keřolelem zase do sousední říše keřů. Tereza Marianová ilustrovala a napsala obě leporela s láskou, jde z nich cítit cit k češtině a hrátky s jazykem. Básně obou leporel vás chytnou a už nepustí.

Lesní soud

Prázdninové dobrodružství, které Bohumíra Peychlová psala na pokračování místo dopisů pro své vnučky do Anglie. Lesní soud je kniha plná kouzel, čarodějné moci, přátelství a jezevců. Autorka využila svých pestrých zkušeností z dramaturgie a scenáristiky a přináší dětem knihu, která mluví jejich jazykem. Ilustrovala Petra Josefína Stibitzová.

Nech ten mech

Dvojice Michal Bystrov a Petr Nikl přináší knížku, která je hravá, humorná a něžná. Básně navazují na poetiku Josefa Kainara, Jana Vodňanského a Jiřího Suchého. Titul s oceněním Nejkrásnější kniha ČR pro děti a mládež za rok 2014, jenž má za cíl nenudit a nadchnout.

Příhody matky Přírody

Sedmero moderních bajek, které mají za úkol ukázat, že i ti nejvíce obyčejní příslušníci zvířecí říše jsou výjimeční. Radek Malý demonstruje schopnost učit ostatní, humor a zábavu. S kouzelnými ilustracemi Nikoly Hoření se z této knihy stává radost se vzdělávat.

Rozhledna na houby

Vzpomínky Bohumíry Peychlové, kde hlavní hrdinky jsou její vnučky – Lucie a Klára, které v knize úplnou náhodou dostanou do rukou hroší mládě. S celým příběhem ladně korespondují nádherné ilustrace Šárky Zikové, které příběhu dávají život.

Střelnice

Leporelo, které v sobě nese slavnou báseň Ivana Wernische Střelnice vychází v Meandru v rozšířené verzi. Báseň krásně podkreslují ilustrace malované na plech od ilustrátorky Ester Nemjó.

Tam kde žijí divočiny

České vydání jedné z nejslavnějších dětských knih vůbec přinášíme v překladu Jana Jařaba jako oživení kultovní klasiky. Maurice Sendak na malém poli rozehrává velký a podmanivý příběh, kterému korunují jeho výsostné ilustrace.

Vúdúlínek

Kniha o klukovi, který se měl jmenovat Budulínek, ale očarovalo ho kouzlo vúdú, tak se z něj stal Vúdúlínek. Nádherně zpracované ilustrace od Jakuba Kouřila vás zavedou do děje, kde se věci odehrávají omylem, náhodou a vlastně všude kolem nás. Atmosféru knihy jemně podkresluje tajuplný les, který Daniela Fisherová podtrhuje vypravěčským půvabem a nekonvenčností.