Tajemné Jeseníky a lišejníkové království: vychází pokračování Báby Bedly

Oceňovaná kniha Bába Bedla od Markéty Pilátové s ilustracemi Martiny Trchové znovu ožívá v pokračování s podtitulem Dívka na hřebeni. Kam se s tajemnou bytostí, která je napůl houba a napůl paní, vydáme tentokrát? A jak jsme novou Bábu Bedlu křtili? To odhalujeme v našem knižním traileru a fotogalerii.


Bába Bedla je magicko-realistickým příběhem o konci 2. světové války v Jeseníkách. Kniha z pera Markéty Pilátové doprovozená ilustracemi Martiny Trchové byla zařazena do prestižního mezinárodního katalogu The White Raven i do českého katalogu Nejlepší knihy dětem.

C3BCF020-0968-479B-B386-014C43E48E16 2

Dva roky od vydání Báby Bedly přichází pokračování s názvem Bába Bedla a dívka na hřebeni. Ve druhém díle Markéta Pilátová ještě prohlubuje magickou linku příběhu – kromě již známé báby Bedly a kouzelného podhoubí se tentokrát dostaneme i do lišejníkového království, v němž se dá zaslechnout vyprávění skrze čas. Příběhy lišejníků přináší útěchu mladičké Ari, jež prožívá už šestou zimu na hřebeni Jeseníků úplně sama a spaluje ji touha po pomstě. Bába Bedla Ari doprovází lišejníkovými labyrinty, skrz příběhy z různých dob a míst na cestě za odpuštěním.

„Obě knížky jsou snové, odehrávají se i v podhoubí a lišejníkových sítích. Proto jsem k tomu hledala vhodnou techniku a sprejovala jsem přes různé rostliny a látky,“ nastiňuje v našem knižním traileru výtvarnice, zpěvačka a textařka Martina Trchová proces, jakým vznikaly knižní ilustrace.

Bábu Bedlu a dívku na hřebeni jsme pokřtili na začátku března v prostorách Centra české dětské knihy na Jánském vršku. Prostor skrytý v úzkých uličkách ve stínu Pražského hradu rychle zaplnili návštěvníci všeho věku. Pár minut po šesté hodině večerní se prostorem začalo rozléhat čtení Markéty Pilátové a ozvaly se autorské písně Martiny Trchové.

Když padla tma a slova i nástroje utichly, přišel čas odebrat se domů a na stránkách snové knihy se s bábou Bedla a dívkou na hřebeni vydat na vrcholky tajemných Jeseníků.