Podzimní knižní novinky z Meandru

Kromě barevného listí, sychravého počasí a skořicových čajů nám podzim přinesl i mnoho nových knížek. Do našich edic Modrý slon, REPOLELO, PRO EMU a Pražské legendy přibylo 16 titulů, které osloví čtenáře v každém věku.


Edice Modrý slon

Do naší nejznámější edice se přidalo 8 nových knížek. V jedné z nich líčí Petr Stančík již desáté dobrodružství ze života jezevce Chrujdy a spolu s výtvarným doprovodem Lucie Dvořákové přináší napínavý příběh s nečekaným koncem. V knížce Jezevec Chrujda hledá poklad se náš hrdina vydává na nebezpečnou výpravu za tím nejcennějším pokladem.

Jiná knižní série, která se nám na podzim rozrostla, vypráví o příhodách ptáka Noha a ptáčka Nožičky. Spisovatelka Daniela Fischerová a výtvarník Jakub Kouřil nám tentokrát přináší příběh Jak Nožička závodil s obrem Bumbrlou, kde se dozvíte, jestli může Nožička, který skoro ani neumí běhat, vyhrát běžecký závod s obrem.

Daniela Fischerová sepsala i další knížku, a to Z tajného deníku Cyrilky D. Cyrilka pátrá po svém ztraceném strejdovi a na pomoc jí přichází oživlá bramborová a hrachová kaše. Záhadný příběh s netradičními hrdiny výtvarně zpracovala Jitka Petrová.

Šlo kopyto do světa a potkalo koně je název humorné básnické sbírky Jiřího Šlupky Svěráka s ilustracemi Jakuba Grece. Klade důraz na hlasité čtení a podněcuje ve čtenářích touhu k vlastní tvorbě.

Čtvrtou novinkou této edice je překlad knihy nizozemské spisovatelky Enne Koens s názvem Jsem Vincent a nebojím se. Spolu s výtvarnicí Maartje Kuiper nám autorka ukazuje svět šikanovaného chlapce, pro kterého je běžný školní den plný nástrah a katastrof. Blíží se ta nejtěžší zkouška, kterou je škola v přírodě, avšak právě včas do třídy přichází nová dívka jménem Jas.

Veverka z Vamberka – Na sněhu je už druhým dílem pohádek autorky Markéty Pilátové a ilustrátora Daniela Michalíka. V této knížce se veverka připravuje na zimu, peče cukroví a chce se naučit lyžovat.

V další nové knížce vytvořila spisovatelka Kateřina Blažková svět, ve kterém žijí lidé v dokonalém souladu s přírodou. Na tomto místě zvaném Alyp se však začne dít něco záhadného. Mízovník představuje velmi důležité současné téma a v doprovodu ilustrací Petry Slabé se obrací na čtenáře od deseti let.

Poslední novinkou této edice je Viktor & Віктор z pera Michala Šandy. O obrázky se postaraly české a ukrajinské děti spolu s výtvarníkem Davidem Dolenským. Knížka citlivě reaguje na současný stav na Ukrajině a zpracovává důvěrně známou situaci v českých školách, kde právě vznikají přátelství i navzdory jazykové bariéře.

Edice REPOLELO

V edici pro nejmenší se objevilo hned 6 novinek. Autorka Marka Míková a ilustrátorka Klára Břicháčková vytvořily Papouščí leporelo, ve kterém ukazují, jak takový život s papouškem vypadá – jsou tu vyobrazeny veselé chvíle, ale i chvíle divoké plné rozmanitých rošťáren.

Umělkyně Joanna Bartosik vydala tři knížky, které pomocí ilustrací vysvětlují svět kolem nás, a to pokaždé z jiného pohledu. Všechny nesou společný začátek názvu Dva tři čtyři pět – tohle je náš svět –, ale jedna se zaměřuje na naše oblíbená místa, další na čísla, která nás každý den obklopují, a třetí nám ukazuje svět skrze písmenka a slova.

Není oko jako oko je zábavná naučná knížka, která odkrývá různé významy slov. Co si představíte pod pojmem oko? A kdo (nebo co) má vlastně korunu? Všechno se dozvíte díky veselým básničkám Ivony Březinové a originálním ilustracím Marto Kelbla.

Oceňovaná spisovatelka Kateřina Tučková se spojila s mladou výtvarnicí Laurou Hédervári a vznikla knížka Co skrývá les. Zpěvné verše nás vedou do lesního království, kde spolu s babičkou a dědečkem objevujeme různé druhy zvířat, květin a lesních plodů.

Edice pro EMU

Po úspěšném prvním dílu vychází překlad i druhého svazku komiksu francouzského tvůrce Visa Transit II. Nicolas de Crécy nám ve své knize líčí cestu po Evropě ve stařičkém autě, kterou v mládí podnikl se svým bratrancem. Projíždějí Bulharskem, Tureckem a Běloruskem, a kromě ubíhání krajiny sledujeme i autorovy vzpomínky na dětství a odkazy na významné umělce.

Edice Pražské legendy

Poslední podzimní novinkou je Legenda o svaté holčičce. Radek Malý zpracoval dávný příběh z Malé Strany o ochránkyni pražských dětí. Tuto dojemnou legendu doprovázejí křehké ilustrace Nikoly Logosové.