Naše knihkupectví pod Vyšehradem je od 29. 4. do 3. 5. uzavřeno! Vaše objednávky budou k vyzvednutí a k odeslání zase od 6. 5. 2024. Děkujeme za pochopení.

Pozdrav od Ivany Pecháčkové

Milé čtenářky, milí čtenáři,

další covidový rok je za námi a my se nestačíme při bilancování divit, že nás vlastně covid až tolik, jako jiné druhy umění, neválcoval. Literatuře se dařilo natolik, že jsme v edičáku nemuseli škrtat, dokonce jsme vydali rekordní počet 36 titulů. Vlastně 37, musíme připočítat sběratelskou kazetu s názvem Tento výtisk má číslo… Jde o ryze dárkový předmět s podepsanými knihami, které jsou z našeho rodinného stříbra – z první stovky výtisků číslovaných a signovaných autorem a výtvarníkem. Designová kazeta má sběratelskou hodnotu – některé knihy v ní vyšly už před 15 i více lety. Kazety s knihami a certifikátem pro sběratele jsou zaměřeny tematicky – Nikl, Underground a Les.

Asi nejvíc mě překvapilo, že podcasty s mnoha zajímavými osobnostmi, které mají co říci k současnému stavu literatury i čtenářství a které vymyslel a natáčí kolega Jakub Pavlovský, se těší takové popularitě. Ani ve snu mě nenapadlo, že tato vlastně odborná interview bude poslouchat tolik lidí.

Skvělé ohlasy měla také výstava Fenomeander z originální volné tvorby „našich ilustrátorů“ v Centru současného umění DOX, která se uzavřela až s koncem prázdnin. Vystavili jsme tam ve třech patrech archiv našich 333 vydaných knih, dále pak dětské knihy od 20. let, které nás inspirují, nebo malý domeček-meander s artefakty z našich knížek.

Ke 25. narozeninám jsme ve spolupráci s Papelote vydali limitovanou edici 250 ks bloků Abeceda Meander, ručně kompletovaných grafických papírů (zbylých po tisku našich knih), kde pod každým písmenem najdete nějaký můj záznam ze čtvrtstoletí historie Meandru. Pár je jich ještě k mání (s možným osobním věnováním).

Kvůli covidu ukončilo svou činnost asi 35 nezávislých knihkupců, dva tři noví ale otevřeli a my k nim patříme. K obchůdku pod Vyšehradem jsme 5. listopadu přidali další – knihkupectví s galerií na Malé Straně. Pravda, je trochu stranou hlavních malostranských tepen, ale kdo si cestu k nám na Jánský vršek najde, nebude litovat. Je to totiž nanejvýš půvabné zákoutí.

Za celou naši redakci bych vám ráda poděkovala za stálou přízeň. Někteří čtenáři jsou nám věrní už dvě desítky let, a to nás v pravém slova smyslu drží. Moc si toho vážíme!
 
Přejeme vám všem požehnané Vánoce a šťastný a zdravý nový rok!
 
Ivana Pecháčková