Jak vznikalo Niklovo leporelo Hroch

Velkoformátové leporelo Petr Nikl vytvořil ještě v době, kdy studoval na Akademii výtvarného umění v polovině 80. let. Proč zrovna hroch? V té době totiž navštěvoval zoologickou zahradu, kde mohl snadno studovat anatomii zvířat. A zvlášť na hrochovi ho zaujalo jeho pravidelné mizení.


 

 

Hroch je leporelo a zároveň domalovánka. Je to tedy rozdíl oproti omalovánkám, kdy dítě podle předlohy na jedné straně omaluje obrysy na té druhé. Domalovánka umožňuje kreslit přímo do obrázku, a tak dokončit natištěný obrázek podle sebe. Hrocha můžou děti dotvářet nejrůznějším způsobem a klidně z něj udělat i velblouda. Zkrátka tam můžou nakreslit cokoliv. A to cokoliv je pro mě důležité,“ vysvětluje Petr Nikl.

 

 

Výtvarníka fascinovalo, a vlastně dodnes fascinuje, že i mohutného obojživelníka dokáže voda snadno nadnášet a že se hroch umí pěkně schovat tak, že nad hladinou mu zůstanou jenom uši, oči a nozdry. A právě to schované můžou díky leporelu děti vidět a dokreslit podle vlastní představy. „Může se stát, že rodiče budou mít strach dětem leporelo dát, aby ho dokreslili. Součástí nového vydání je proto i ukázkový list, jak by případné dokreslení mohlo vypadat,“ říká Nikl. A když se ho ptáme, proč se Hrocha rozhodl vydat až nyní, téměř po 40 letech, odpovídá jako obvykle skromně: „Věděl jsem, že Iva Pecháčková vydává řadu leporel a že ještě něco doma mám. Já na to nijak netlačil, až přijde čas, tak to vyjde.“

Výtvor Petra Nikla je určený přímo pro hru, a to pro děti neomezené věkem. Díky svému formátu jim umožňuje například skrýt se do rozestavěného leporela, které připomene papírovou hradbu. „Baví mě, jak se knihy anebo třeba cédéčka rozptýlí do světa a začnou žít nový život, nezávislý na tvůrci. Obzvlášť pak když jde o leporelo participační, respektive dotvářené dětmi. Každé dílo je díky tomu originál,“ dodává.

 

každé ráno z nočních hodů
vrací se hroch hledat vodu
nejdřív napije se dlouze
pak pomalu do ní vklouzne

Hroch vyšel koncem listopadu ve spolupráci s grafiky Jakubem Kovaříkem a Pavlem Kadlecem.

Společně s další novinkou, leporelem Zatoulaní psi, ho pokřtíme v knihkupectví Meander na Jánském vršku ve čtvrtek 9. prosince v 17 hodin.

Na fotografiích je originální leporelo dokreslené výtvarníkovým kamarádem.