Malé knihy na Malé Straně

Nakladatelství Meander, vydávající od roku 1995 nezaměnitelné knihy pro děti a mládež, otevřelo své druhé designové knihkupectví a galerii. Po třech letech se tak z Vratislavovy ulice pod Vyšehradem rozšířilo i na levý břeh Vltavy do ulice Jánský vršek 5. Díky tomu je na Malé Straně opět krásné knihkupectví.


 

„Pro knihkupectví Meander alias Malé knihy na Malé Straně jsme se rozhodli během několika málo dní, když jsme si prohlédli přízemí 550 let starého renesančního domu na Jánském vršku 5. Bývala tu galerie a obchod pro turisty. Malá Strana má ale půvab i pro své obyvatele, kteří nakupují ve zdejších obchůdcích. Knihkupectví je přece něco tak běžného jako masna, pekárna nebo ovoce a zelenina. A právě knihkupectví na Malé Straně dlouho chybělo,“ říká Emma Pecháčková z nakladatelství Meander.

Přestavbu a design prostoru řídila se svým manželem Krištofem Hanzlíkem, malostranským architektem a jeho studiem COLL COLL. Návrh a realizace interiéru se musela zvládnout v rámci tří týdnů a v zadání bylo i ušetřit několik stromů tak, že se využijí dřevěné stoly a mobiliář z výstavy Fenomeander v Centru současného umění DOX navržené umělcem a architektem výstav Zbyňkem Baladránem.

„Malostranskými uličkami chodím často. Neustále míjím zavřené obchody, dříve zaměřené na turisty, kteří s vpádem covidu zmizeli. V případě bývalé galerie a obchůdku na Jánském vršku jsem prostě nedokázala odolat – o prostorech na takovém místě za dostupné nájemné se nám dříve mohlo jen zdát. Trochu se bojíme, to je fakt, ale speciální doba vyžaduje speciální činy, jak prohlašuje náš nový kolega v redakci,“ vysvětluje Ivana Pecháčková, zakladatelka Meandru.

Knihkupectví Meander je dále vybavené mobiliářem stolků a knižních zarážek od designérského dua Mikolášková & Drobná, které svou tvorbu prezentovalo na letošním Designbloku. První týdny bude zdi knihkupectví krášlit výstava ilustrací Alice Nikitinové, které můžou čtenáři najít i v jejích nových leporelech Doma a Venku. Venkovní označení provozovny je dílem typografky Petry Dočekalové a písmomalíře Daniela Plavečkyho. Zákazníci si navíc při hledání správné knihy můžou vypít kávu z vyšívaného porcelánu Dity P

„Děkujeme i všem ostatním, kdo se na této bleskové akci podíleli, ať už časem či silou. Těšíme se, že za námi budete chodit na křty knih, autorská čtení nebo na Mikulášskou nadílku a svařákové večery, abyste nasáli podzimní a adventní atmosféru v podhradí staré Prahy,“ doplňuje Emma Pecháčková.

Nejbližší kulturní program v novém knihkupectví přibližuje Ivana Pecháčková: „Ještě před Vánoci chceme představit knižní novinky, což jsou dva výtvarné experimentální tituly – Zatoulaní psi Tomáše Smetany a Hroch Petr Nikla. Skvělá je i Bába Bedla Markéty Pilátové s objevenou výtvarnicí Martinou Trchovou anebo vtipný komiks Tibbles básníka Michala Šandy s ilustracemi Jakuba Dolanského. Představit chceme taky horký tip na vánoční dárek, a to nádherné kazety se signovanými výtisky z limitované edice Tento výtisk má číslo…

Knihkupectví nakladatelství Meander je otevřené od 5. listopadu v ulici Jánský vršek 5 na Malé Straně. Lze jej navštívit každý den kromě pondělí v době od 11 do 19 hodin.