První podcast svého druhu: Meandry dětské literatury

Od loňského roku téměř každý den posloucháme mluvené slovo, většinou ve formě podcastů. Možná to máte stejně. Přestože máme své oblíbené, chyběl nám jeden konkrétní. Takový, ve kterém by se probírala dětská literatura, protože to je to, co máme nejraději. Namísto toho, abychom si zoufali, jsme se rozhodli, že si jeden takový podcast sami nahrajeme. Název jsme zvolili poněkud delší, ale myslíme, že vyjadřuje vše, co má – Meandry dětské literatury. Náš Jakub si do podcastu zve hosty, kterým jsou blízké kvalitní a krásné dětské knihy a kteří se o nich rádi baví.

Dětské knížky jsou zdrojem kvalitní zábavy, jejich čtení podporuje rozvoj učení, zvědavost, soustředění, ale taky učí děti spisovný jazyk. Co je však nejdůležitější, díky knižním příběhům a ilustracím tráví rodiče spolu s dětmi nenahraditelný čas. A právě tomu všemu se v podcastu nakladatelství Meander budeme společně s našimi hosty v následujících dílech věnovat. A pozor, rozhodně nepůjde jen o knihy z Meandru.

Při vymýšlení názvu podcastu jsme se inspirovali knihou Meandry a metamorfózy dětské literatury, jejíž autorkou je Svatava Urbanová, česká literární historička, teoretička a kritička zabývající se zejména literaturou pro děti a mládež.

Poslední březnový den jsme vypustili úvodní díl podcastu, v němž zpovídáme mámu 5letého Vojty a vášnivou čtenářku Veroniku Hejlíkovou, která vzpomíná na své dětství, prozrazuje čtecí vychytávky, na které přišla jako čerstvá maminka, a přibližuje, jaký má vztah ke knihám její lehce hyperaktivní syn. Podcast pro všechny milovníky krásných dětských knih si můžete pustit na Spotify nebo přes Apple.

Autorkou ilustrace loga podcastu je naše oblíbená výtvarnice Nikola Hoření.

Přejeme příjemný poslech!

Nakladatelství Meander