Iva Pecháčková: „Každý notes je trochu jiný, každý je úplný originál.“

Kromě běžné varianty notesu Abeceda Meander, která vyšla k 25. výročí nakladatelství a která už je vyprodaná, nabízíme i sběratelskou. Limitovaná edice dvou set kusů je podepsaná a dokreslená všemi redaktory z Meandru.
Čím je notes Abeceda Meander výjimečný?
Notes v této podobě už nikdy nedokážeme zopakovat. Je vytištěn na papír zbylý ze všech našich titulů za posledních 20 let a impuls ke vzniku přišel se zánikem nejstarší pražské tiskárny Libertas, kde jsem od roku 2000 tiskla. Tam jsem také měla uskladněny všechny papíry, tzv. speciály, které jsem přes Special Papers nakupovala ve Švédsku, v Itálii, v Rakousku, všude možně. Navíc, každý notes je trochu jiný, do každého bloku vyšly jiné papíry, každý je úplný originál. Je ručně vázaný – jde o tzv. japonskou odkrytou vazbu – a vyšel v nákladu 250 výtisků, z toho 200 kusů je v limitované edici s kresbami nebo úvahami všech kolegů z redakce. Je hodně drahý, jeho výroba, kdy se papíry ručně skládaly v tiskárně INDIGOPRINT a některé archy se musely i přetiskovat, stála jako pěkný sporťák.

Kdo podle tebe Abecedu Meander nejvíc ocení?
Otázku, kdo si takhle drahý notes asi tak koupí, jsem si kladla jen do doby, než se vyprodala pětina nákladu. Zbylou dvoustovku určenou pro osobní věnování a signování jsme rychle museli uklidit stranou. Jsou to všichni naši věrní čtenáři, kteří svým dětem každoročně pořizují naše knížky a také se nás častokrát sami ptají, kdy už vyjde další „Niklovka“, nebo kdy už konečně dotisknete tu Pohádku o smutné továrně, nebo proč nevydáváme víc velkých komiksů? Jsou to ale také naši kamarádi a příbuzní – v zápisníku jsou přece jen pěkně podle abecedy sepsané poznámky a zážitky, které si ještě většina z nás pamatuje.

Nebojíš se, že si lidé zápisník spíš nechají vystavený v knihovně, než že by do něj skutečně psali?
Trochu se toho bojím – je to takový artefakt. Sama jsem mívala podobný, většinou od našich dětí darovaný diář s předem u některých dat polepený a pokreslený připomínkami rodinných a jiných výročí. Přece jen, když si člověk má čmárat něco na vyšlechtěný papír, je mu až líto. Ale třeba ho nad ním naopak napadne nějaká ušlechtilá myšlenka... Jsou tam ale i laciné recyklované papíry...

Notes Abeceda Meander si můžete objednat zde

 Ivu Pecháčkovou zpovídal a fotil Jakub Pavlovský.