Je březen ještě měsícem knihy?

Už přes 65 let bývá březen nazýván jako Měsíc knihy. Kde a proč to vzniklo? Pojďme si připomenout, jak tomu bylo dříve a co to pro knižní svět znamená dnes. Historie Měsíce knihy sahá do roku 1955, tedy do období hlubokého komunismu, kdy tehdejší propagátoři použili tuto akci jako nástroj osvěty. Kladli za cíl, aby se knihy dostaly do všech domácností a do povědomí co největšího počtu lidí. Mládež, zemědělci a dělníci měli být přetvořeni na dokonale uvědomělé soudruhy, bezmezně oddaní socialistickému režimu.


Dobová fotografie: Petr Matička 

Podle slov Oldřicha Kapsy, který v roce 1954 napsal článek pro časopis Čtenář, vznikl Měsíc knihy na základě domluvy ministerstva kultury se Svazem československých spisovatelů a Československého svazu mládeže, k nimž se připojila nakladatelství a knižní obchod celkově. Ti prostudovali dění a zkušenosti v zemích Sovětského svazu a rozhodli, že jeden měsíc v roce bude věnován propagaci knihy, a vyhlásili tak březen za Měsíc knihy.

I přes to, že Měsíc knihy působil jako komunistická doktrína, měly knihovny a knihkupectví vedoucí slovo a pořádaly nejrůznější akce, besedy či večery poezie. Paradoxně do toho prsty tehdejší politiky nijak nezasahovaly a jejich záměr, přinést knižní osvětu, se pomalu začal naplňovat. Dokonce i továrny a hutě se staly dějištěm knižních diskuzí a následná návštěvnost veškerých knižních „stánků" začala značně stoupat.

Po sametové revoluci v roce 1989 přestal být Měsíc knihy oficiálně řízenou akcí. I nadále jej však oslavují mnohé knihovny, knihkupectví či školy a pořádají se různé čtenářské akce po celé republice. Měsíc knihy neztratil to dobré ze svého původního poslání - rozšířit povědomí o literatuře napříč vrstvami a generacemi. 

Dnes, v pandemii se zmítajícím světě, kniha obecně posílila své postavení a dělá společnost dětem i dospělým, kteří na čtení v běžném režimu neměli tolik času. Ač se letos v Měsíci knihy nemohou uskutečnit veletrhy, besedy, autorská čtení ani jiné oslavné události, můžete si knihy oslavit svým vlastním způsobem! Přichystali jsme pro Vás velkou slevovou akci, ve které si můžete pořídit žádané tituly za jednotné ceny - 100 Kč, 150 Kč a 200 Kč! Plánujeme také druhé pokračování charitativní akce ve spolupráci s nadací Čtení pomáhá - Knihy pro děti zdravotníků - která měla na podzim tak velký ohlas. 

Přejeme krásný březen plný knih!

Nakladatelství Meander


  

Informační zdroj: Eurozprávy