Brundibár - opera z Terezínského ghetta

Na začátku prosince loňského roku jsme vydali výjimečnou knihu – Brundibár, zpracovávající slavnou dětskou operu Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera. Operu poprvé provedly děti ze židovského sirotčince v Praze na přelomu let 1942 a 1943. V roce 1943 se většina tvůrců sešla v Terezínském ghettu, kde byla opera znovu nastudována. Představení se stalo velmi populárním a bylo v letech 1943–1944 provedeno asi pětapadesátkrát.

Tehdejší nacistická propaganda toho neváhala zneužít a v natočeném dokumentu pro Červený kříž předváděla ve filmovém týdeníku po celém světě, jak se židovským dětem v Terezíně dobře daří a jakého kulturního vyžití je jim tam dopřáváno. Přitom dvě třetiny dětí, které hrály v Brundibárovi, a také většina jejich publika, byly pár týdnů nato v dobytčácích odvezeny do vyhlazovacích koncentračních táborů, kde byly usmrceny v plynových komorách. Stejným způsobem zemřel v Osvětimi i autor Brundibára, nadějný hudební skladatel Hans Krása. 

Knihu napsal slavný dramatik Tony Kushner a ilustroval ji Maurice Sendak, jeden z nejvýznamnějších světových autorů knih pro děti a Brundibár je jeho druhou česky vydanou knihou (po Tam kde žijí divočiny). Brundibár vychází v českém překladu Ivany Pecháčkové, pro písně jsme použili původní Hoffmeisterovy texty.

1295-2

Brundibár vyšel s laskavou podporou Státního fondu kultury České republiky, Nadace Židovské obce v Praze a Konrad-Adenauer-Stiftung. Jsme moc rádi, že právě díky této podpoře jsme mohli knihy rozeslat zdarma do 50 škol po celé České republice, a kniha se tak dostane mezi malé čtenáře, kteří se seznámí s jejím silným poselstvím.

Za podporu všem subjektům moc děkujeme!