Začíná 13. ročník festivalu Děti, čtete?!

Ojedinělý český literárně-dramatický festival Děti, čtete?! se už potřinácté zaměřuje na dětské (ne)čtení. Na téma, které není cizí moudrým rodičům ani zasvěceným odborníkům, upozorňuje ve více než dvaceti autorských čteních, besedách se spisovateli a básníky, výtvarných workshopech nebo divadle, a dokonce hudebním vystoupení. Festival je rozprostřen přes celý podzim na mnoha místech nejen v Praze, ale i od západu na východ po republice.

„Přestože letos proběhne už 13. ročník, festival Děti, čtete?! se nikdy nerozrostl do obřích rozměrů a zůstává spíše komorní, rodinnou událostí. Ale stejně jako se rozrůstají místa konání, rozšiřuje se i okruh návštěvníků, protože už nemusí za literaturou a uměním pro děti jezdit do Prahy, mají možnost se zúčastnit mnoha workshopů a besed ve svých městech,“ říká nakladatelka Ivana Pecháčková, zakladatelka festivalu.

Aktuální 13. ročník slavnostně zahájí ve středu 14. září ve Werichově vile na Kampě Ivana Pecháčková společně s dalšími organizátory a významnými hosty. Zahájení bude spojeno se čtyřmi dílnami a hudebním vystoupení kapely Marky Míkové Zuby nehty. Jako každý rok, i letos festival Děti, čtete?! svým programem čerpá z výběru nezávislých odborníků na dětskou literaturu v katalogu Nejlepší knihy dětem, vydávaného SČKN a Českou sekcí IBBY. V něm najdeme přehled těch nejlepších knížek, které u nás za uplynulý rok vyšly. Tituly z minulých ročníků katalogu budou v prodeji ve stánku knihkupectví 2veverky po celý první a třetí den festivalu na zahradě Werichovy vily.

Koncepce festivalu umožňuje produkčnímu týmu do programu zařadit větší množství titulů umístěných v katalogu Nejlepší knihy dětem za období 2020/2021. Díky tomu se ve spřátelených institucích můžou děti a rodiče těšit například na všestrannou umělkyni Marku Míkovou a její knihu Rýmovačky opičí, ilustrátorky Zuzanu Čupovou nebo Štěpánku Jislovou, Renátu Fučíkovou s knihou Hrdinky, autorská čtení Daniely Fischerové nebo Kláry Pondělíčkové, divadelní představení Malý pán v podání Divadla B, ale také na zcela nový lingvistický projekt Zdeňka Troupa a Standy Plecitého spojený s koncertem nebo urbanistický workshop s Osamu Okamurou ke knize Město pro každého. Nebude chybět ani tradiční Putovní výstava ilustrací a knih z katalogu Nejlepší knihy dětem, jejíž první zastávkou letos bude Ústřední městská knihovna v Praze.

Kompletní program včetně přehledu zapojených institucí najdete na webové stránce www.detictete.cz s ilustracemi Nikoly Hoření z leporela Michala Šandy s názvem Rukulíbám. Všechny akce (kromě těch, které jsou určené celým třídám základních škol) jsou přístupné zdarma – je pouze potřeba si místo rezervovat přes portál Goout.cz.