Ohlédnutí za jubilejním 10. ročníkem festivalu Děti, čtete?!

10. ročník mezinárodního literárně-dramatického festivalu Děti, čtete?! je po třech dnech plných dětských knih, workshopů a milých setkání u konce. Festival probíhal od 30. 5. do 1. 6. na pěti místech rozesetých po celé Praze, a závěrečný den, Den dětí, probíhal dokonce také v 8smičce – zóně pro umění v Humpolci!

cteni_pomaha-16

deti_ctete-5

 

_dsc8117

Festival každoročně ukazuje dětem i jejich rodičům, jaké krásné, kvalitní a inspirativní dětské knihy vznikají v tuzemské literatuře (výběr knih probíhá na základě katalogu Nejlepší knihy dětem). Během tří festivalových dní proběhlo  29 akcí – 12 tvořivých dílen, 11 besed a čtení, 1 křest, 3 divadla a spousta dalších. Se svými knihami vystoupilo 13 nakladatelů z celé republiky – Abramis, Akropolis, Albatros, Baobab, Běžíliška, Cattacan, Cesta domů, Host, Meander, Paseka, Pikola, POP-PAP a Portál. Výjimečnou událostí byla dvě vystoupení skvělé Susany Notti, Argentinky, která čte, hraje i zpívá z knih dětem po celém světě a všechny uhrane svojí živelností.

_dsc8051

_dsc8096

První polovinu festivalu zahájila v Ústřední knihovně MKP radní pro kulturu Hana Třeštíková a proběhla zde mimo jiné vernisáž putovní výstavy ilustrací knih z katalogu Nejlepší knihy dětem a vyhlášení soutěže o nejlepší rukopis. Nejvíce hlasů získal rukopis Olgy Dandové Dračík a Dráček. Werichova vila pak poskytla zázemí druhé části festivalu, kde celou akci zahájila ředitelka festivalu Iva Pecháčková spolu s herečkou Marikou Šoposkou. Program zde zakončilo představení oblíbeného divadelního souboru Buchty a Loutky. Festival dále pokračoval v knihkupectví nakladatelství Meander (zde proběhla např. komiksová a sprejová dílna) a v kavárně Čekárna, která festivalu propůjčila svou barevnou zahrádku, kde se pokřtila kniha Jezevec Chrujda ostrouhá křen Petra Stančíka a rovněž se zde konala řada dílen i divadel. Zakončení festivalu proběhlo v sobotu 1. 6. ve Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan s knihami Věci našeho života a Kdo zabil Snížka? a v humpolecké zóně pro umění 8smička se konala oblíbená sprejová dílna ke knize Pár hřebíčků a nic víc.

_dsc8550

_dsc8460 (1)

Účast byla velmi pestrá a hojná, na festival dorazila řada základních škol, některé třídy kvůli festivalu dokonce přijely z okolních měst. Přišli ale také rodiče s dětmi a společně ukázali, že strávit volný čas s knihami je potěšením a že čtení může být opravdovou zábavou pro malé i velké děti.

Jubilejní ročník festivalu Děti, čtete?! je úspěšně za námi! Dík patří všem zúčastněným, dětem i jejich rodičům, především pak nakladatelům, kteří si pro ty nejmenší připravili skvělý a zábavný program!

kontakt pro média a školy

Marek Vörös
tel. 777 095 094
email marek@meander.cz

místa konání festivalu

ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA MKP
Mariánské náměstí 98/1, Praha 1

WERICHOVA VILA, KAMPA
U Sovových mlýnů 501/7, Praha 1

8SMIČKA
Kamarytova 97, Humpolec

SPOLEK OBČANŮ A PŘÁTEL MALÉ STRANY
Malostranské náměstí 5/28, Praha 1

KNIHKUPECTVÍ MEANDER
Vratislavova 7, Praha 2 – Vyšehrad

KAVÁRNA ČEKÁRNA
Vratislavova 8, Praha 2 – Vyšehrad

HUSŮV SBOR
Vratislavova 8, Praha 2 – Vyšehrad