Naše knihkupectví pod Vyšehradem je od 29. 4. do 3. 5. uzavřeno! Vaše objednávky budou k vyzvednutí a k odeslání zase od 6. 5. 2024. Děkujeme za pochopení.

Akce k pololetnímu vysvědčení

vysvedceni_banner_mobi_1

Každé vysvědčení si zaslouží odměnu! A jaká odměna je lepší než ta, která nekazí zuby; knížka? V Meandru jsme vybrali několik knížek pro každou třídu, a ty mezi 24.1. a 7.2. koupíte se slevou 40%. Jednotlivé knihy v e-shopu najdete tady.

První třída – kašička

Dům myšek ABC

V první třídě každý nosí vystříhaná písmenka rozsypaná v aktovce. Naštěstí jsou tu knihy, ze kterých se ani kousek abecedy nikdy nevysype. Zdokonalujte si s dětmi znalost písmen pomocí vtipných básní Petra Stančíka připsaných k fotografiím myších bytečků! (Protože CH je přece jasný chlupatý ručník a Z zase zlomená noha…) 

dům myšek abc obálka

Jezevec Chrujda

Krteček byl po dlouhé desítky let hlavním českým lesním hrdinou. Pak se ale v Meandru objevil jezevec Chrujda a otevřel dětem nový pohled na celý les. Proto není divu, že se lasička Anička, tchoř Smradolf a sůvička Stáňa bleskově stanou nejlepšími dětskými kamarády. Chrujdu navíc ilustrovala Lucie Dvořáková, která stojí i za dobře známým vizuálem Kouzelné školky v ČT. No a do televize to nejspíš brzy dotáhne i Chrujda, v přípravě je totiž večerníček na motivy těchto knížek!

Chrujda_raketa

Molly a Zuza

Toužili jste někdy po tom mít dvojče? Ale jaké by to bylo být dvojčaty spojenými copánky? Někdy to určitě není až taková legrace. Jak si třeba oblékají tričko přes hlavu? To se dozvíte v autorské knize švédské autorky Klary Persson.

Lisandro venčí rybičky

Lisandro vás naučí něco, co jen tak někdo neumí: vyvenčit hejno rybiček! Navíc si knihu děti rády budou číst samy, protože se v textu někdy slova schovaly za obrázky, které jim pomůžou uhodnout části příběhu tak, jak to známe z krátkých příběhů ze Sluníčka.

 

Druhá třída – růžička

Bleší cirkus na cestě

Ve škole se občas stane, že se objeví vši. Ale blechy? Kdyby do školy přijel bleší cirkus, to by všichni koukali! Možná by si děti musely na představení vzít lupu, ale na velká písmenka v knize určitě uvidí i bez ní. Poeticky převyprávěný příběh je ideálním na čtení před spaním. Dobrou noc, ať vás blešky štípou celou noc!

blesi cirkus na ceste lr obalka-page-001
Cirkus Bruno
Jestli se hmyzáků štítíte, pak tu pro vás máme jeden opravdický cirkus, plný opic, akrobatů, slona z Bombaje, velbloudů a žiraf. Jede vlakem do Zlína, naložený na několik vagónů, které velmi vtipně vymalovala Nikola Hoření. Takže tuhle knihu určitě doporučujeme přibalit na cestu vlakem za babičkou.

Paní Apolenka a velká jitrnicová záhada
Znáte tu písničku od kapely Buty? Do obchodu přijde tlustá paní, má veliké břicho, šmejdí tlustou rukou v regálech tam, kde leží dobré věci... Tak to je přesně Apolenka, která zbožňuje jitrnice. Naštěstí potká milého pana Thea, který jí je bude snášet až po nos...

 

Třetí třída – hodní žáci

Kiko a tajemství papírového motýla

Už k vám do třídy někdy přišel nový spolužák či spolužačka z jiné země a ze začátku bylo těžké se domluvit? Tak přesně to prožívá japonská holčička Kiko. Naštěstí umí skládat papírová zvířátka origami a díky tomu najde i kamarády. Ideální kniha k prvnímu samostatnému čtení.

KIKO_obalka

Tajné bratrstvo I-III

Není nic lepšího, než mít knihu, která má pokračování. Protože není nic horšího, než když právě dočtete knihu, která vás tak moc bavila a pan spisovatel ještě nestihl napsat druhý díl. Tajné bratrstvo má díly hned tři, takže vám příběh vystačí na celý školní rok. Není to sice povinná četba jako Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové, ale autorka Barbro Lindgrenová je její velká švédská následovatelka. 

Tajne bratrstvo53

David, Nik a kouzelný cylindr

Další z oblíbených knih o tom, jak se děti stanou hrdiny... Bráškové David a Nik dostanou kouzelnickou rekvizitu, starý cylindr. S pomocí kouzelnického cylindru se oba kluci dostanou do všech pohádkových zemí, kam si jen zamanou. Jak už to bývá, je potřeba v těch říších vždy vyřešit nějaký problém... 

Čtvrtá třída – darebáci

Povídačky pro moje slunce Povídačky pro Klárku

Nedávno zesnulý spisovatel Jiří Stránský psal dopisy svým malým dětem z vězení, aby jim po něm bylo alespoň trochu méně smutno. Formát krátkých povídek o zvířatech s dřevorytovými ilustracemi Matěje Formana je ideální pro samostatné čtení na etapy.

povidacky pro klarku oballka

Velká cesta malého pána

Malý Pán si žije spokojeně ve svém malém světě, a když má dost nudlí, nikam se zvlášť nežene. Jenže má sen, a se sny bývají, jak známo, jen samé potíže — nenechají člověka (ani malého) v klidu. Malý pán po probuzení překvapeně zjišťuje, že mu něco schází.

Bibiana píská na prsty

Na rozdíl od zidealizované americké Pollyanny, která jako zázrakem překoná i ochrnutí, nemá holčička Bibiana, upoutaná na invalidní vozíček, žádnou naději na uzdravení. Babička, u níž žije, ji naučí pískat na prsty – a v tu chvíli se začnou dít neobyčejné věci.

Bibiana_jezevci

Pátá třída – medvědi (protože nic nevědí)

Malostranské století

Téměř každá kapitola obsahuje krátké vyprávění, báseň a nakonec faktografickou vsuvku. Výsledkem jsou texty, které jsou současně i ilustracemi. Kniha je však především zábavným průvodcem, malou sbírkou lyricko-epických zastavení, a hlavně také pohádkovou knížkou. A okrajově i návodem ke hraní – k prožití obyčejných chvil tak nějak jinak. 

karluv_most

Všude je střed světa

Vráťa Brabenec psal kdysi dávno pohádky a povídky o zvířatech své malé dceři Nikole. Těžko však z původního rukopisu, který měl ilustrovat Karel Nepraš, něco dohledávat – vždyť estébáci u Brabenců tolikrát obrátili domácnost vzhůru nohama, tolik písemností zabavili a v exilu se Brabencovi tolikrát stěhovali, že se sotva mohlo něco dochovat. A tak to sepsal znovu – a jeho příběhy se zcela vymykají všemu, co se u nás pro děti píše a vydává. A tahle Vráťova knížka se dokonce dostala do čítanek pro pátou třídu!

Kryštofe, hoď mi žlutou

Lego je nejoblíbenější stavebnice pro děti. Někdy je ale dobré holky a kluky od kostiček odtrhnout a zabavit je knihou. Pro skutečně zaryté fanoušky barevných kostiček (a nemusejí to být jen Kryštofové) je tu husitský příběh z města Tábor, který dodnes připomíná postavu bojovníka Jana Žižky.

Obalka Bojovnici 2 stredni linka web (1)_1

Šestá třída – myší díra

 

Jak jinak se naučit něco o hlavním městě Praze a důležitých figurách našich dějin, než čtením legend. Hodiny vlastivědy a dějepisu jsou někdy příliš strohé a není čas na vyprávění celého příběhu. Zaručujeme, že až pak budete procházet tím stověžatým městem, určitě narazíte na spoustu míst, ke kterým se vážou tyto legendy. Ať už budete stát před Staronovou synagogou, sledovat vystoupení smrtky na orloji či poslouchat loretánskou zvonkohru, určitě si vzpomenete na celý příběh.

262-16

Dvě legendy o Loretě 

Legenda o Pražském Jezulátku

Legenda o Golemovi

Legenda o sv. Václavovi

Legenda o pražském orloji

 

Sedmá třída srnci – nesou švestku v hrnci

Holmes I-II, III-IV

Příběh detektiva Holmese byl zpracován již mnohokrát - knižně, filmově i seriálově. Četli jste už komiks? Kdo ví, kdo byl opravdický Sherlock. Právě na to se snaží přijít komiks, který odláká mladé čtenáře od počítačových her a vtáhne je do děje.

obalka holmes

O sasance

Moderní verze mytické pohádky. V napínavém příběhu O Sasance autor vyjádřil svou úzkost z nebezpečenství, které současnému člověku skýtá hltavý konzum supermoderní techniky, kterou, jak se domnívá, si podmanil svět.  

Perlorodky

Napínavý román o malém Ivanovi, který uteče z dětského domova a šťastným řízením osudu se dostane mezi skauty, kteří ho záhy naučí to, co mnozí nepochopí celý život – že to nejlepší, co nás na světě může potkat, jsou dobré vztahy s lidmi, na které se můžeme spolehnout a kteří se mohou spolehnout na nás, i kdyby hromy bily a blesky létaly.

Profesorova dcera

Dělí je třicet století, a přesto… se milují! Jak požádat o ruku slečnu Lilianu, dceru profesora Bowela, když je člověk ztracen v mlhavém Londýně na konci 19. století a mumifikovaný před třemi tisíci lety? No není to prekérní situace?

445

Osmá třída kanonýři – nesou švestku na talíři

Alanova válka I, II a III

Pro všechny milovníky historických událostí, kteří jsou zároveň fanoušci obrazových románů. V komiksu narazíte i na postup americké jednotky přes Evropu až do Plzně. Emmanuel Guibert v trilogii vypráví příběh amerického vojáka Alana od vojenského výcviku ve Spojených státech až po konec Druhé světové války.

alanova_valka_obalka_titulni_strana600dpi

Pes, kocour a sirotek

Když k bráně komendy řádu johanitů v Mailbergu u jihomoravské hranice doputuje dvojice podezřelých cizinců, znamená to pro Martina jediné: rychle vzít nohy na ramena...

SVOBODA!

Ukrajina, rok 1917. Sedmdesát tisíc rakousko-uherských vojáků, kteří jsou ale české nebo slovenské národnosti, využilo revoluce k útěku z carských zajateckých táborů, do nichž je uvrhla válka...

svoboda! obálka

 

Devaťáci lelele, maj chlupatý kaktus!

Maaičin deníček

S deníkovými postřehy nizozemské ilustrátorky, která si svůj malý deníček nosí neustále u sebe, se jistě sžije leckterý puberťák. V krátkých komiksových skečích najdete spoustu epizod ze života, které vám budou důvěrně známé. Snad si po jeho přečtení také začnete psát či kreslit deníček.

Macanudo I-XI

Argentinský komiks je již legendou. Dalo by se říct, že vstoupil do kánonu stejně jako Asterix a Obelix či Garfield. Macanudo je však zdaleka nejvtipnější. Mluvící olivy, tučňáci z ledové kry, modrá příšera Olga i holčička Jindřiška jsou postavy, které se objevují v krátkých stripech odkazujících různými ironickými parafrázemi na slavné filmy, výtvarné umělce i úplně malinkaté trpaslíky s dlouhými čepicemi.

hellokitty

Klášter nejsvětějšího srdce

Komiksové album o dvaasedmdesáti stranách talentované Štěpánky Jislové vypráví postapokalyptický příběh zasazený do typicky evropských kulis...