9. ročník festivalu Děti, čtete? oživil centrum města literárním dobrodružstvím

Devátý ročník literárně-dramatického festivalu Děti, čtete? proběhl letos během dvou dnů 1.a 2. června v Městské knihovně v Praze, ve Werichově vile na Kampě a ve Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. Festival navštívily děti z celé republiky a dokázaly tak, že boj s dětskou digitální demencí není zdaleka prohraný.

_dsc7120u

I letos program festivalu dokázal, že mu jeden den nestačí. Festival dětem zprostředkoval celkem 17 kreativních dílniček a besed se spisovateli a ilustrátory, 1 folklorní taneční vystoupení, 3 divadla, ale také vernisáž, křest, sprejerský workshop a unikátní soutěž Nejlepší rukopis, ve které děti samy rozhodly o tom, který rukopis má příští rok nakladatelství Meander vydat.

_dsc6994u

„Každý z nás si představuje hrdiny z knihy, děj i prostředí, v němž se odehrává, úplně jinak podle možností a bujnosti své vlastní fantazie. Příběh z knihy, kterou si přečte 1000 čtenářů je prožíván tisíckrát jinak, a tak je u každého z nás jedinečným prožitkem, protože i každý z nás je originál. Snažme se o to, abychom jedinečnými zůstali i do budoucna. Aby i naše děti byly originálními lidmi s bohatou fantazií a kultivovaným jazykem. A hlavně nenechejme zajít na úbytě moderní českou knihu pro děti, která bez svých čtenářů nedojde naplnění a ztrácí tak právo na existenci. A spolu s knihou a literaturou ztratíme kus lidství kultivovaného knihou po tisíciletí. A ztratíme i velký kus toho nejsvobodnějšího a nejcennějšího v každém z nás – FANTAZII,“ shrnuje myšlenku festivalu jeho zakladatelka Iva Pecháčková.

_dsc7019u

První den probíhal v prostorách Městské knihovny na Mariánském náměstí, zahájení festivalu za přítomnosti vedoucí odboru knihovnických fondů MKP Zuzany Kopencové a zakladatelky festivalu Ing. Ivany Pecháčkové se konalo v dětském oddělení a zároveň s otevřením festivalu byla také představena výstava ilustrací z katalogu Nejlepší knihy dětem. V dětském oddělení se dále dětem představili také Tomáš Končinský s oceněnou knihou Překlep a Škraloup, Ivana Pecháčková pak představila novou edici převyprávěných biblických příběhů manamana. Program probíhal i v dílně, kterou opanovala Marcela Konárková s vystřihovánkovou dílnou ke knížce Byl jednou jeden domeček, v Klubovně se představila Alena Wagnerová a ilustrátor Lukáš Fibrich. Návštěvníci festivalu se mohli zúčastnit vyhlášení unikátní soutěže Nejlepší rukopis, ve které zvítězil rukopis Velký úklid.

_dsc7069u

Novinkou letošního festivalu bylo konání akce ve Werichově vile, jejíž zahradu ve dvoře festival zaplnil dětmi z celé republiky téměř k prasknutí. O zahájení se postaral folklorní soubor Malučká nivnička z Nivnice, děti se mohly setkat s mistrem večerníčků Václavem Chaloupkem a od Lubomíra Kupčíka se dozvěděly zajímavosti ze života indiánů. Odpoledne se děti samy staly součástí programu, a to svými divadelními představeními z projektu Čtenář na jevišti v rámci kampaně Rosteme s knihou. Odpoledne děti besedovaly s Pavlem Čechem a společně s autorkou knihy Maja a Kim si vytvořily sladkou dortovou ozdobu. Páteční program zakončila loutková výprava do Českých dějin se souborem Loutky bez hranic, po které si děti mohly vyrobit loutku vlastní.

_dsc7051u

_dsc7187u

Druhá část programu probíhala v sobotu 2. června ve Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan na Malostranském náměstí, kde se mohly děti potkat se stvořiteli lesa Habřince a milovaného Jezevce Chrujdy – Petrem Stančíkem a Lucií Dvořákovou. Nové – v pořadí již páté – dobrodružství sympatického zvířecího hrdiny děti společně se starostou Oldřichem Lomeckým, jenž festivalu udělil záštitu, slavnostně pokřtili. S Lucií Dvořákovou tvořily své vlastní varianty jezevce Chrujdy, následovalo autorské čtení z knihy O díře z trychtýře a velká opičí dílna ke knize Jinotaje Opic Petra Nikla.

_dsc7102u

_dsc7268u

„Festival dětem úspěšně ukazuje, že kniha není mrtvým objektem, ale naopak může být zábavnější a živější než dnes všudypřítomné tablety a chytré telefony. Setkání se spisovateli a ilustrátory jsou pro děti mnohdy určujícími momenty, kdy se z těch, které nečtou, stanou zarytí čtenáři. Pro příští jubilejní desátý ročník chystáme výrazné rozšíření festivalu, takže je určitě na co se těšit.“ říká k festivalu jeho produkční Ela Prokopová.

_dsc7198u