První knížky vhodné pro kojence

Už se nemůžete dočkat, až svým miminkům pořídíte knížky? Přemýšlíte, které se hodí jako ty úplně první, se kterými se seznámí? V edici REPOLELO najdete jak známé básničky, říkadla a písničky, tak i zbrusu nové říkanky od slavných českých básníků, které ilustrovali přední výtvarníci i umělci té nejmladší generace.


Přestože jsme v této edici vydali už přes dvacet leporel, je vždy lepší, když vám poradíme alespoň tři z nich, abyste to měli snazší. Pomocí těchto knížek chceme zaujmout jak malé čtenáře, tak i jejich rodiče a přispět tím ke společnému čtení, tedy ke společně strávenému času.

A jak říká básnířka a babička Daniela Fischerová: „Těm nejmenším je potřeba hodně číst, ale hlavně jim udělá radost, když si při tom budete hrát s jejich ručkama, nožkama a celým tělem, protože hravé doteky a pohyby jsou pro vývoj důležité a posilují kontakt mezi dítětem a jeho blízkými.“

Tři naháči na tryskáči

Hodně štěstí, málo pláče a do roka kudrnáče! To se přeje nevěstě a ženichovi na svatbě. Když se pak narodí kudrnáči hned tři, je to trojnásobná legrace. Barevné leporelo vytvořila autorská dvojice Jan Nejedlý a Jaromír Plachý.

Rukulíbám

V dnešní době přestává být pozdrav i poděkování samozřejmostí – básničky Michala Šandy nejmenší čtenáře hravou formou seznamují se základními pojmy etikety. Na pomoc přijdou dětem zvířátka, které pestrobarevně maluje oblíbená Nikola Hoření.

Počítání oveček

Německá verze našeho Halí, belí – tak by se asi dala označit dětská píseň, která stojí na počátku leporela s ovečkami. Tamním batolatům ji maminky už odedávna prozpěvují u postýlek. Česky ji kdysi svým dětem přebásnil a dovymyslel spisovatel Radek Malý a novými obrázky ji opatřila výtvarnice Anna Neborová.