Jak vznikala kniha Hú is hú

Jak vznikala novinka Hú is hú od Lucie FerenzovéMariany Jirátové? A co bylo dřív: text, nebo ilustrace? Do netradičního zrodu knihy tázající se „Kdo je kdo?“ vás zasvětí naše redaktorka Lucie Michlová.


Leporelo Hú is hú, které dorazilo z tiskárny na letošní Svět knihy, vzniklo tak trochu netradičně. U většiny vydávaných knih máme nejprve hotový text a až poté se výtvarník pustí do ilustrací, případně vznikají obě části knihy zároveň v úzké spolupráci autora a výtvarníka (někdy je autor textu zároveň také ilustrátorem). V případě titulu Hú is hú jsme ale nejprve viděli barevné a výrazné ilustrace na výstavě na festivalu LUSTR a hned se nám zalíbily.

© Adriana Vancová

Výtvarnice Mariana Jirátová obrázky nejprve vytvořila jako volnou sérii pro rodinu a pro radost. Po čase přišel nápad, že by z toho vlastně mohla vzniknout dětská knížka. Oslovila jsem tedy svou kamarádku Lucii Ferenzovou, aby zkusila k obrázkům vymyslet básničky — tedy opačný postup, než to většinou u knížek bývá. Následovala výstava na festivalu LUSTR, kde obrázky viděly Emma a Iva a oslovily mě, jestli bych nechtěla leporelo vydat u nich, z čehož jsem měla velikou radost!” říká o vzniku knihy Mariana.

Napsat básně tak, aby jen jednoduše nepopisovaly obrázky, tedy byla výzva pro Lucii Ferencovou, divadelní režisérku a autorku divadelních her i autorských pohádek. Lucie napsala hravé verše, které dětem představí jednotlivé postavy z ilustrací a přidají i různé vtipné zápletky. Každá básnička je vlastně odpovědí na soví zahoukání: Hú is hú? A nejsou to jen zvířátka, ale i další roztodivné charaktery, jako třeba kovboj Lemon hrozný. O redakci poezie se postaral básník Michal Šanda, kterému v Meandru vyšla kromě jiného již dvě leporela a další připravuje právě ve spolupráci s Marianou.