Ivana Pecháčková o jarních novinkách Meandru

Milé čtenářky, milí čtenáři,

tohle divné jaro začalo po kruté válečné zimě, kterou v únoru rozpoutal bývalý oslavovaný osvoboditel Evropy od fašismu… vzpomene si na to dneska ještě někdo pod dojmem nekončících děsivých záběrů rozstřílených ukrajinských měst a tisíců civilních obětí?

Mráz přichází z Kremlu, říkával (se Zdeňkem Mlynářem) můj táta, vojenský pilot, který se marně snažil 3 dny hájit letiště v Mošnově v srpnu 68 před sovětskými okupanty, za což byli potom odbojní zaměstnanci letiště náležitě vlastními soudruhy potrestáni. Jak ten by dneska obdivoval statečné ukrajinské obránce!

Snažíme se Ukrajině pomáhat, jak umíme, doma ubytováváme ukrajinské rodiny (u našich redaktorů jsou to již 3), a hlavně také bojovat tím, čím umíme, tedy perem a štětcem… Od konce února, kdy nám začaly chodit první maily s nabídkami od ukrajinských ilustrátorů prchajících před krutou válkou, chystáme pro ukrajinské děti pár knížek. Tu první, Jak na Bučisku o medvěda přišli, jsem stihla napsat ještě před největší literární události roku u nás – pro Svět knihy (9. – 12. 6.). Je v češtině a ukrajinštině a pokřtila ji 9. 6. její překladatelka, bohemistka a choť ukrajinského velvyslance v ČR, paní Olga Perebyinis. Z Norska přijela ilustrátorka knihy Alyona Potyomkina, která vedla s ukrajinskými i českými dětmi ke knížce výtvarnou dílnu.

 

Krom toho jsme v Meandru připravili dalších šestnáct novinek a tři dotisky veleoblíbených titulů – Jezevec Chrujda vyhání kůrovce a Říkadla pro celý den (a taky navečer) a Květolelo. Knihy v Meandru vycházely od začátku května až do veletrhu Svět knihy, na kterém jsme tradičně některé čerstvé příběhy představili 9. června ve stanu Rosteme s knihou. Na stánku Meandru jste si je mohli všechny s veletržní slevou také zakoupit, čímž jste nám udělali v nynějších těžkých časech obzvláště velkou radost.

Jde o tituly téměř všech našich edic – Modrý slon, PRO EMU, Chameleón, REPOLELO a manamana. Do toho samozřejmě živě pokračují i přípravy 13. ročníku festivalu Děti, čtete?!, za covidu mírně utlumeného, na jehož stránkách se už dneska můžete podívat, jakých dílen a k jakým knížkách byste se rádi na Kampě i v Městské knihovně zúčastnili.

Na setkání s Vámi se na některé z našich akcí nebo v našich knihkupectvích pod Vyšehradem a na Malé Straně těší

Vaše Ivana Pecháčková, nakladatelka