Meander Stories: magický kus staré Prahy na Jánském vršku

Nakladatelství Meander rozšiřuje svoje působení! Vítejte v Meander Stories, v magickém kusu staré Prahy na Jánském vršku. Sortiment, který u nás nově najdete, potěší české rodiče stejně jako ty zahraniční, kteří k nám zavítají cestou z Pražského hradu. Chceme znovu ukázat, že Malá Strana potřebuje lokální prodejce, aniž by kvalita musela ustupovat podbízivým kýčům. Nabízíme tak výrobky českých tvůrců, které si zaslouží rozletět se nejen do světa, ale i do českých domácností. Co vše najdete v našem novém obchodě?


Kromě legend a oblíbených leporel z produkce nakladatelství Meander si u nás nově prohlédnete snídaňové sady porcelánu Dity P., najdete zde také hebké povlečení do dětských postýlek od Marieli, ve kterém rádi usnou i unavení rodiče předčítající pohádky na dobru noc, nafukovací hračky Libuše Niklové v doprovodu knih jejího syna Petra Nikla, ikonické ručně vyráběné dřevěné i textilní hračky od skvělých výtvarníků z The Tree Trees a Ababu, vkusné suvenýry navržené českými ilustrátory pod hlavičkou Pragtique a nemůžou chybět ani dřevěné hračky od MIVA VACOV.

 

Nakladatelství Meander

nezaměnitelné umělecké knihy pro děti

Rodinné nakladatelství Meander, které se s velkou péčí věnuje originální umělecké tvorbě pro děti a mládež, založila v druhé polovině devadesátých let Ivana Pecháčková. Na českém trhu jí totiž chyběly kvalitní autorské dětské knihy, které by mohly číst nejen její dvě děti. V současné době vydává Meander ročně přes 40 titulů, které pravidelně získávají ceny doma i v zahraniční. Jak říká nakladatelka: „Krásná kniha je krásně napsaná a krásně ilustrovaná, krásná kniha je věc, kterou chcete mít doma v knihovně a o kterou se budou handrkovat vaše děti a vnuci, až vy tady jednou nebudete.”

 

Dita P. 

originální vyšívaný porcelán

Autorka kulinářských textů a šéfredaktorka časopisů o jídle Dita Pecháčková uvedla v roce 2012 na český trh svůj značkový porcelán. Nazvala ho Vyšívaný porcelán, protože jeho čtyři dezény, vzory, skutečně připomínají jednoduché vyšívání. Originální porcelán Dity Pecháčkové, který vyrábí továrna Thun v Nové Roli, je nejen krásný na pohled, praktický k použití, ale do současné kuchyně vrací tradiční tvary a typy nádob, které v ní chyběly. „Mojí touhou bylo nádobí jednoduché, ale ne chladné. Ozdobené, ale ne moc. A české. Dětství a mládí jsem prožila u babičky v Humpolci, je to pro mě nejzásadnější město, věčná inspirace,” říká autorka. 

 

Libuše Niklová pro Fatru Napajedla

nadčasové retro hračky

Libuše Niklová byla světoznámá česká designérka hraček, jejíž práce je zastoupena ve sbírkách muzeí po celém světě, například v Muzeu dekorativních umění v Paříži, Muzeu moderního umění v New Yorku nebo v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Na začátku 70. let přišla s nápadem vyrobit sedací nafukovací nábytek pro děti ve tvaru zvířátek, které koncipovala tak, aby zaujaly co nejvíce dětských smyslů. Kromě toho, že byl nábytek v porovnání s dítětem obrovský, měl také pohyblivé oči a při dosednutí pískal. Byl lehký, měkký, příjemný na omak. Legendární je především její rudý svalnatý Buvol, kterého se od roku 1973 vyrobilo přes 860 tisíc kusů.

 

Marieli

kvalitní ložní prádlo s rodinnou tradicí 

Za značkou Marieli stojí Terezie Täubelová, která výrobou kvalitního povlečení navazuje na rodinnou tradici. Její prababička, která měla už za první republiky vlastní obchod s ložním prádlem, sama vybírala materiály a na povlečení vyšívala monogramy budoucích majitelů. O sto let později vrátila Terezie na trh povlečení, které je bavlněné, kvalitně a eticky zpracované a především na celý život. „Když mi umírala 96letá babička, ležela v povlečení, které dostala ke svatbě od své maminky. Bylo to neuvěřitelně dojemné. Moje babička celý život spala v povlečení, které jí její maminka věnovala jako svatební dar. Tak kvalitní tenkrát bylo! Přesně takovou kvalitu jsem se rozhodla vrátit do dnešních ložnic,“ říká Terezie.

 

Ababu 

originální hračky pro miminka

V roce 2016 opustila Jitka Čechová své místo v digitální agentuře a našla svou skrytou vášeň v šití. Své schopnosti grafičky využila k vytvoření vlastních látek s předtištěným vzorem. Postupem času se k látkám přidaly i hotové originální hračky, které jsou s láskou, za férových podmínek a s největší pečlivostí ušité v České republice. Sortiment doplňují také další produkty pro miminka. Všechny používané materiály jsou držitelem certifikátu Oeko Tex Standard 100 Class 1 a jsou tedy vhodné pro děti od 0 let.

 

The Three Trees 

zábavné hračky vyrobené s ohledem k životnímu prostředí

Marie a Viktor Chladovi založili značku The Three Trees záhy poté, co se jim narodil syn. Zjistili totiž, že v rámci nabídky hraček je trh plný laciných a nepříliš vkusných výrobků z Číny. A tak pro syna začali tvořit vlastní hračky – pěkné, zábavné, tak trochu prdlé, ale hlavně kvalitní. Hračky, které rozvíjí estetické vnímání, motoriku, cit, hravost a smysl pro humor. A zároveň potěší i oko rodičovo. „Děti přece nepotřebují mít doma celou hromadu hraček, stačí pár dobrých, trvanlivých hraček, které třeba mohou zdědit i jejich děti… Myslíme si, že má smysl vyrábět věci s ohledem na životní prostředí, z lokálních a přírodních materiálů, ručně a s důrazem na design a kvalitu. Věříme, že děti to ocení,” říká Marie Chladová.

 

Pragtique

designové suvenýry s tematikou Prahy 

Pragtique je česká značka, jejímž cílem je nabízet kvalitní suvenýry nejen pro zahraniční návštěvníky Prahy, a uchovat tak hmotné vzpomínky v krásném a opravdovém suvenýru. Aktuálně Pragtique nabízí široký výběr suvenýrů, které jsou tvořeny s respektem k české tradici, lokální produkci i ruční řemeslné výrobě, která se opět vrací do dílen po celé zemi. Originální suvenýry, které jsou odlišné od mainstreamové turistické nabídky, navrhli mladí čeští designéři a výtvarníci.


MIVA VACOV
 

dřevěná tradice z Pošumaví

Firma MIVA VACOV v 90. letech navázala na výrobu dnes již ikonických dřevěných hraček, které na počátku 50. let minulého století ve Vacově na Prachaticku navrhoval známý výtvarník František Janouch. Jedním z nejznámějších modelů hraček, se kterým vyrostly již generace dětí, je dřevěný kačer na provázku, posazený na barevném vozíčku s xylofonem, na nějž při tahání za šňůru bubnuje. Zajímavostí je, že dřevěné hračky do zdejšího kraje patří odedávna. Prachaticko je oblastí, kterou už v první polovině devatenáctého století proslavil legendární loutkář a divadelník Matěj Kopecký.

 

Chcete vědět víc? Stavte se za námi a sledujte nás na sociálních sítích!