Jak vznikala kniha Tam a zpět

„Do ploch vytvořených v počítači jsem aplikoval různé textury vytvořené ručně za pomocí starých štětců, válečkem, obtiskem...“ nastiňuje Marto Kelbl práci na knize palindromů Tam a zpět. Jak vypadal celý proces tvorby a jak jsme knihu objevili? To odhaluje naše redaktorka Lucie Michlová.


Výtvarníka Marta Kelbla k práci na dětské knize inspirovala stáž v únoru 2020 u ilustrátora a papírového inženýra Gérarda Lo Monaco, během které nahlédl do příprav pop-up knihy. V létě po stáži se Marto rozhodl vytvořit svoji vlastní ilustrovanou knihu pro děti. Marto chtěl experimentovat s tiskem a jako téma, které by ilustrace propojilo, nakonec zvolil české palindromy, tedy slova a věty, které se čtou stejně zleva doprava i zprava doleva. 

Marto o práci na knize říká: „Nejdřív jsem se snažil vybrat palindromy, u kterých jsem měl pocit, že jsou logické a reálné. Přemýšlel jsem, jak je zobrazit tak, aby ilustrace byla osově souměrná.” 

Po hrubém náčrtu jsem začal ilustrace budovat ve Photoshopu nejprve ve stupních šedi. Bylo zapotřebí, abych vytvořil čtyři vrstvy, každou pro jednu barvu, jako bych chtěl připravit data pro sítotisk. Pracoval jsem už přímo v počítači, protože mým záměrem bylo hlavně vyzkoušet experiment s inkoustovou tiskárnou, a takto jsem mohl jednotlivé vrstvy snadno barvit a upravovat. Do ploch vytvořených v počítači jsem aplikoval různé textury vytvořené ručně za pomocí starých štětců, válečkem, obtiskem a jiné. Když byly všechny vrstvy připravené ve stupních šedi, koloroval jsem je a překrýval v InDesignu, aby vytvořily hotovou ilustraci.”

Vzhledem k symetrickým ilustracím, které se lámou uprostřed, bylo důležité zvolit vhodnou vazbu. Marto proto vytvořil netradiční způsob, kdy k sobě lepil jednotlivé stránky, až vznikla jakási harmonika a jednotlivé dvoustrany se daly dobře rozložit.

Takto připravenou knihu nám posléze doporučila Zuzana Lednická ze Studia Najbrt, která si jí všimla v porotě soutěže Book in Progress. Kniha již předtím získala ocenění Nejkrásnější české knihy roku 2020 ve studentské kategorii (2. místo). V Meandru se nám kniha hned zalíbila a přemýšleli jsme o možnostech, v jaké podobě knihu vydat. Výroba původní verze knihy by byla velmi složitá a ne příliš odolná pro dětské ruce. Rozhodli jsme se proto knihu vytisknout v původním úzkém formátu, ale na kartonu jako leporelo.

Krásné české palindromy se tak dostanou již k těm nejmenším čtenářům. Ti přece prohlížejí své oblíbené knížky stále dokola. Leporelo Tam a zpět je (i nás dospělé) okouzlí, protože se dá číst pořád tam… a zpátky…