Vernisáž výstavy Biblické příběhy edice Manamana v mělnické Věži

DSC_5922
Když jsem mělnickou tmou (po třech dotazech k místním chodcům) těsně před šestou dotápala z nádraží k Pražské bráně na vernisáž výstavy našich ilustrátorů, doslova jsem užasla. Jednak ta věž je unikátní - jejími vraty skutečně kráčela historie, jednak ta vertikání výstava. 

Branou procházel již zakladatel města, mocný král železný a zlatý Přemysl Otakar II., projížděl tudy císař Karel IV. se svou družinou, o století později pak pražané za husitských válek. Pražská brána pamatuje i časy prosperity země za krále Jiřího z Poděbrad, kdy na Mělníce sídila jeho manželka, královna Johana z Rožmitálu. Věž pak přečkala běsy všech válek - táhli jí Švédové za Třicetileté války, poničily ji požáry i další katastrofy, po hrůzách 1. světové války uvítala 1. československého prezidenta T. G. Masaryka. V 68.roce se stala významným místem společenského i kulturního života města a dodávala lidem svobodu v nesvobodných dobách. 

A přesně taková má být role galerií v místech, kde vznikají - má sdružovat a podporovat lidi v jejich iniciativách a sociokulturních rolích. 
Galerie Ve věži vděčí za svůj vznik místnímu malíři Vladimíru Veselému a je skutečně svérázná - umění se zde vystavuje v 5 z jejích 7 podlažích. Teď tu tedy visí obrázky z naší již kompletní starozákonní edice manamana a já se při jejich prohlížení v netradičním prostoru cítím, jako že už mám skutečně po práci)) 
 
Poslední překvapení, když po schodech vystoupala Radka Kareisová, jíž jsem kdysi osobně dodávala naše knihy do Rudolfína. Vůbec jsem netušila, že pracuje zde jako ředitelka mělnického kulturního centra. Byla stejně překvapená, že na vernisáž dorazila Matka-zakladatelka (prvně v mém životě, co mne někdo takto historicky otituloval)
 
Ale dost už historie - vypravte se do Mělníka, to město se svou starobylou věží a svěže koncipovaným kulturním programem vám stojí za to!
 
Iva Pecháčková, nakladatelka
 
DSC_5910
 
 
 
DSC_5919
 
DSC_5920
 
DSC_5922
 
DSC_5924
 
DSC_5914
 
 
 
 
 
DSC_5917
 
DSC_5916
 
DSC_5926