Jaké knihy dát dětem pod stromeček? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší

Prosinec teprve začíná, ale ve vzduchu už je cítit předvánoční nálada: krajinu pokryl sníh, noc prosvěcují vánoční světýlka a kuchyní voní vánoční cukroví. Teď ještě ty dárky... Ale s těmi vám pomůžeme my. Pojďte se s námi podívat na výběr knih pod stromeček pro malé i velké čtenáře.


0+

Chcete vědět, co je zemětřesení, jaká je duha nebo co všechno dokáže oheň? Krátké básničky Bohumila Matějovského doplněné barevnými ilustracemi Barbory Šemberové tyto otázky jistě zodpoví. Knížka Oheň, voda, mraky a jiné živly taky z edice REPOLELO zaujme každého, kdo se chce dozvědět něco o tom, co se vlastně děje v přírodě.

Talíř, hodiny či pizza mají jedno společné – jsou kulaté. Leporelo Kruh vašim dětem prostřednictvím krátkých říkanek Michala Šandy a veselých obrázků Mariany Jirátové ukáže, že kulatých věcí je kolem nás spousta.

2+

Podzim přinesl další díl z oblíbené série Petra Stančíka o Jezevci Chrujdovi. S knížkou Jezevec Chrujda a jak přetekla trpělivost se na chvíli můžete vrátit do letních dní a užít si spolu s Chrujdou a lasičkou Aničkou pátrání po zmizelé vodě z lesního koupaliště. Chcete-li se ale naladit raději na zimní počasí, sáhněte po sedmém díle série Jezevec Chrujda zakládá pěvecký sbor netopejrů.

Zimní dobrodružství zažívá i hlavní postava pohádky Veverka z Vamberka – Na sněhu. V pokračování pohádky Markéty Pilátové ilustrované Danielem Michalíkem se veverka spolu se svojí kamarádkou Žanetkou z Žamberka připravuje na Vánoce

Nového dílu se letos dočkala i série Daniely Fischerové o ptáku Nohovi a ptáčku Nožičkovi, tentokrát pod názvem Jak Noh snědl zvětšovací bobule. Zábavný komiksový příběh zaujme nejen nejmenší zvídavé děti, ale i začínající čtenáře, kteří hledají něco lehčího ke čtení. Obou ptačích hrdinů se navíc jejich fanoušci brzy dočkají i v připravovaném večerníčku.

5+

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak těžké je vůbec obejmout ježka? V nové oceňované knížce Jany Bauer Jak obejmout ježka se dozvíte, jak to vypadá, když takový pichlavý ježek zatouží po objetí. Příběh doprovází jemné pohádkové obrázky Petera Škerla.

I milá kniha s dlouhým názvem O kočce Mňauce, pejsce Bibině a maminčině lyžařské botě, která pochází z pozůstalosti vynikající básnířky Violy Fischerové, sleduje nevšední příběh zvířecího hrdiny. Kočka Mňauka se v ilustracích výtvarnice Barbory Šlapetové vydává na zahradu v den, kdy poprvé napadl sníh, a nestačí se divit.

Další novinkou letošní zimy je interaktivní knížka Martina Poláčka Atlas domácích bytostí. Autor originálním grafickým zpracováním zachycuje příšerky a monstra, která sdílí pokojíčky, domy či byty možná i s vámi – s některými se můžete zkusit spřátelit, jiných se asi budete trochu bát. Knížka navíc dává dětem prostor ke kreslení, malování a dalšímu dotvoření jednotlivých bytostí.

7+

Komiks Mráčkovy prázdniny sester Surducanových se stal v Rumunsku bestsellerem a letos vyšel i u nás v českém překladu. Odložte počítače a telefony a vydejte se s Mráčkem na venkov k jeho prarodičům. Spolu s hlídačkou bodláků Bodlinkou a okřídleným rytířem Lacim jistě prožijete nezapomenutelné léto.

Kniha Anička, mluvící potok a další chovanci ústavu paní Majerové Petra a Evy Koťátkových byla v roce 2020 nominována na Magnesii Literu a letos se dočkala volného pokračování s názvem Anička, Mája, potok a dráteníci. V kouzelném příběhu a originálních ilustracích se vrací dům u potoka i jeho svérázní obyvatelé včetně malé Aničky, pejsků Berty a Lízy nebo lesního básníka Veverčáka. Zdatnější čtenáři se mohou znovu ponořit do tajuplné historie města Černošice, která se dějově přelévá až do současnosti.

Soubor pohádkových příběhů scenáristy Jiřího Stránského Povídačky pro moje slunce ukazuje, jak silné může být pouto otce a dcery. Veselé povídačky plné fantazie a radosti ze života totiž Stránský posílal své dceři z vězení formou dopisů, a nechybí ani dvě s mikulášskou a vánoční tematikou. Autorem originálních dřevorytů, které knihu doprovází, je divadelník Matěj Forman.

10+

Pokročilejší čtenáře určitě osloví napínavá kniha z pera Jany Jašové Psí dny. Zakomplexovaná samotářka Rebeka z Kostelce rozhodně nečekala, že se její letní prázdniny změní ve sci-fi dobrodružství. Podaří se jí dostat pejsky z vesmíru na jejich Zaslíbenou planetu? Na Rebečinu záchrannou misi plnou stříleček a honiček letos navázalo pokračování Psí dečky, které sleduje další vývoj sporu znepřátelených zvířecích frakcí.

Hledáte-li čtení, které zaujme a pobaví jak děti, tak dospělé, sáhněte po knížce Munariho stroje, jejímž autorem je designér a grafik Bruno Munari. V jeho vizuálně skvěle zpracovaném a technicky přesném „katalogu vynálezů“ najdete řadu strojů. Nejsou běžné, praktické a nikde je neseženete – rozhodně jsou však originální.

Předvečer svatého Mikuláše Lukáše Csicselyho je trošku jiný příběh o mikulášské nadílce. Sleduje chlapce Petra, který má poprvé možnost nahlédnout do zákulisí čertího průvodu. V průběhu toho se mu bortí nejen ideály o svátku sv. Mikuláše, ale i o mezilidských vztazích. Atmosféru knize, která je svým nadčasovým tématem o dospívání určená jak dětem, tak dospělým, dodává unikátní grafické zpracování Nikoly Logosové.

12+

Vstupte do magického světa čisté přírody Alypu, který v knize Mízovník vytvořila Kateřina Blažková ve spolupráci s ilustrátorkou Petrou Waldauf Slabou. Obyvatelé Alypu žijí v naprostém souladu s přírodou a jejich svět je tak v naprosté rovnováze. Záhy se ale začne dít něco podivného. Zjistí hlavní hrdinka Drája, co kouzelné říši hrozí? Vyprávění o nadčasových tématech, jako je láska, přátelství a rodinné vztahy, má zároveň i velmi aktuální přesah o vztahu člověka k přírodě a planetě.

Váháte-li, co pořídit svému dospívajícímu potomkovi, inspirovat se můžete v naší knižní edici Pro Emu. Ta se zaměřuje na moderní komiksy a komiksové romány českých i zahraničních tvůrců. Najdete v ní díla různých žánrů od zábavných poetických stripů Macanudo argentinského kreslíře Ricarda Linierse, přes fantastickou trilogii Fantomas se zlobí Oliviera Bocqueta a Julie Rocheleau, až po dvojdílný semi-autobiografický cestopis Visa transit dnes již klasika moderního komiksu Nicolase de Crécyho.